Sýrska armáda zaútočila raketami a mínometmi na povstalcov v Damasku

22.08.2013 Celý región

Ammán (TASR) - Sýrske vlády sily dnes zaútočili raketami a mínometmi na štvrte v Damasku, ktoré majú v rukách povstalci. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na opozičných aktivistov.

Rakety a mínometné granáty podľa nich zasiahli štvrte Džobár a Zamalká. Ležia na východnom okraji Damasku, kde v stredu údajne došlo k chemickému útoku, pri ktorom zahynulo 500 až 1300 ľudí.

Vládne rakety a granáty podľa aktivistov zasiahli aj štvrť Kábún na severe metropoly a palestínsky utečenecký tábor Jarmúk na juhu.

Zo stredajšieho údajného chemického útoku obviňuje opozícia armádu prezidenta Bašára Asada. Damask ale akékoľvek použitie toxického plynu popiera.

Izraelský minister tvrdí, že Sýria chemické zbrane skutočne nasadila

Vysokopostavený izraelský predstaviteľ dnes vyhlásil, že pri útoku v Damasku sa chemické zbrane použili a o život pri nich prišlo najmenej 100 ľudí.

Juval Steinitz, minister pre tajné služby a strategické záležitosti, povedal, že stanovisko Izraela je založené na "odhadoch tajných služieb". Bližšie informácie však neposkytol.

Útok sa odohral v stredu v Damasku. Nebol prvým, pri ktorom došlo k použitiu chemických zbraní, povedal Steinitz Izraelskému rozhlasu. Agentúra AP napísala, že zjavne obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom jeho režim označil za "mimoriadne krutý".

Izrael obviňoval Asada z nasadenia chemických zbraní už aj v minulosti a opakovane vyjadril obavy z možnosti, že chemický arzenál Sýrie by padol do rúk protiizraelských militantov.

OSN: Bezpečnostná rada žiada objasnenie údajného chemického útoku v Sýrii
New York 22. augusta (TASR) - Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes oznámila, že je potrebné objasniť údajný chemický útok pri sýrskom Damasku. Vyšetrovací tím OSN, ktorý sa momentálne nachádza v Sýrii, ale o prešetrenie incidentu nepožiadala, informovala agentúra Reuters.

"Existuje silné znepokojenie medzi členmi rady ohľadne obvinení a panuje všeobecný pocit, že sa musí objasniť, čo sa stalo. Situácia sa musí pozorne sledovať," informovala po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady argentínska veľvyslankyňa pri OSN María Cristina Percevalová.

Spojené štáty, Británia a Francúzsko patria medzi zhruba 35 krajín, ktoré vyzvali šéfa vyšetrovateľov OSN Akeho Sellströma, ktorého tím je v súčasnosti v Sýrii, aby prešetril incident čo najskôr. Diplomati v OSN ale tvrdia, že Rusko a Čína sú proti.

Agentúra AP pripomenula, že Sellströmov 20-členný tím v Sýrii má mandát len na vyšetrenie tvrdení o troch predchádzajúcich chemických útokoch.

Podľa rôznych zdrojov zo sýrskej opozície si stredajší útok sýrskej armády, pri ktorom boli údajne nasadené chemické zbrane, vyžiadal 500 až 1300 ľudských životov. Damask akékoľvek použitie toxického plynu popiera. Rusko podozrieva z útoku odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
 

Vyberte región